torsdag 4 februari 2010
Dag 1 surdeg:
5 dl ljummet vatten
4 dl grovt rågmjöl
2 dl rågkross
1 1/2 msk honung

Dag 2:
1 dl ljummet vatten
1/2 paket jäst
2 tsk salt
2 msk mörk baksirap
5 dl grovt rågmjöl
4 dl durumvetemjöl
rågmjöl till utbakning

Gör så här:
1. Dag 1: Rör ihop vatten, rågmjöl, rågkross och honung till en slät smet. Täck med plastfilm. Ställ gärna lite varmt i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet. När surdegen börjar bubbla och sprida en svag syrlig doft är den klar.

2. Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen. Tillsätt också salt och sirap. Arbeta in mjölet. Arbeta kraftigt, minst 10 minuter för hand. Jäs övertäckt i 1 timme.

3. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela i 16 bitar. Rulla till bullar och kavla till kaffefatsstora kakor. Kavla bara på en sida så jäser kakorna upp bättre. Lägg kakorna på plåt och täck med bakduk och låt jäsa i 20-30 minuter. Efter ett lätt tryck med pekfingret ska degen snabbt resa sig.

4. Värm ugnen till 275°. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-20 minuter. Låt brödkakorna svalna under bakduk

2 kommentarer:

Mánadis' Vildhäst sa...

Det här receptet ska jag spara!!

Har tänkt lära mig baka surdegsbröd när jag blir stor*s*
Hur är det, kan man spara surdegen..? Eller är det då en annan typ av surdeg? Man kan inte tro det, men jag har jobbat på bageri.. fast det var lite andra förutsättningar där=)

Ha det fint, kram//Linda

Kaffetjej sa...

I detta recept använder man all surdeg men i vissa recept använder man bara en del av surdegen.
Då kan man spara resten i nedre delarna av kylskåpet.
Använder man inte surdegen på 1 vecka kan man "mata" den.
Dvs hälla bort en del av surdegen (kan användas när man gör pannkakor) så att det bara återstår 100 g surdeg.
Tillsätt 60 g rågmjöl och 100 g vatten. Rör om och ställ tillbaka i kylskåpet.
När man sen ska baka tar man fram skålen kvällen innan och låter den stå i rumstemperatur.

Kramiz