fredag 5 februari 2010
6 små (ca 300g ) schalottenlökar
2 msk olivolja
1 msk grovkornig senap
8-9 dl vetemjöl special
1 tsk salt
3 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
2 dl riven ost t ex cheddar, västerbotten

Skala och skiva lökarna grovt. Fräs dem i oljan i en stekpanna ca 5 min.
Blanda i senapen och låt svalna.
Häll mjöl och salt i degbunken.
Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i lite av mjölken.
Häll ner blandningen i mjölet tillsammans med ägget, osten och det mesta av löken
Och oljan som är kvar i pannan .
Spar lite lök och ost att strö över brödet.
Arbeta ihop degen och knåda den ca 5 min.
Forma degen till ett runt bröd och lägg på smord plåt.
Gör några cm -djupa skåror i brödet.
Pensla det med mjölk eller ägg och strö över lite ost och lök.

Täck med oljad plastfolie och låt jäsa i 45 min. Ta bort plastfolien.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader, 30-40 min.
Låt det svalna på galler och servera brödet ljummet.

Tips: Löken i brödet kan bytas ut mot purjolök, gul- eller rödlök

0 kommentarer: